BRYGGERI

Klostergården Bryggeri

Hovedbygningen på Klostergården

Klostergården Bryggeri holder til på øya Tautra utenfor Trondheim, på gården med samme navn. Der driver familien Anderssen pub, restaurant, bryggeri og overnattingssted. Klostergården var veldig tidlig ute med norsk gårdsøl, og har laget flere øl basert på stjørdalsmalt. De har også bygget sitt eget såinnhus i samarbeid med Roar Sandodden. Meir om Klostergården på Klostergården

English: Klostergården Bryggeri is based on the farm with the same name, on the island of Tautra outside Trondheim, near Stjørdal. The family Anderssen runs a pub, restaurant, brewery, and «hotel» in the same spot. Klostergården was one of the first Norwegian breweries to brew Norwegian farmhouse ale commercially, and they’ve brewed several beers showcasing traditional stjørdal-style malts. They have even built their own såinnhus in collaboration with Roar Sandodden. More about Klostergården at Klostergården

Bygland Bryggeri

Bygland Bryggeri frå Setesdal burde være kjend for dei fleste som har vært på Norsk Kornølfestival før. Bryggeriet er kjend for å produsere brorparten av sine øl på kveik, og ofte i kombinasjon med lokale ingredienser og tradisjonelle bryggeteknikkar. Meir om Bygland på Bygland Bryggeri

Torkjel og Kasper ser frem til å treffe alle saman igjen, og tek med velkjente Bygland-klassikera – samt eit par spanande øl og sake-nyheiter. 

English: Bygland Bryggeri from Setesdal should be well know to most people who have visited Norsk Kornølfestival earlier. The brewery is know for producing most of their beers with kveik and often in combination with local ingredients and traditional brewing techniques. More about Bygland at Bygland Bryggeri

Lom Bryggeri

Vakre Lom med mjødurt i forgrunnen

Lom bryggeri starta opp med brygging i eige bryggeri på Grjotheim gard hausten 2016. Etter å ha starta lokalmatbutikken Smak i Lom i 2014, oppdaga Olav og Ola den store interessa for småskala øl og bestemte seg for å starte opp med brygging sjølve. Olav hadde da lenge arbeidd med salg i sportsbransja og Ola jobbar med reklame og hadde drive med kjellarbrygging i mange år. Ein tyskar med bryggeutdanning, som tilfeldigvis budde i Lom, vart tilsett som bryggjar. 

Bryggjaren den gongen, Jens Nieman, var svært oppteken av reine råvarer og oppretta kontakt med små leverandørar av malt, humle og gjær frå Tyskland. Olav og Ola hadde sett for seg bryggjing av overgjæra trendøl, slik som det som stod i hyllene i butikken. Jens vllle bryggje lagerøl. Og slik vart det! Lom bryggeri har hulde ved like samarbeidet med leverandørane i Tyskland, men starta frå fyrste stund med å tilføre dei forskjellige ølsortane lokalt tilsnitt i form av språk, profil og ikkje minst innhald. Sjølvplukka bær og urter blir brukt som smakstilsetjing, ei eldgamal humlestamme blir kultivert og brukt som aromahumle og lokal bygg blir malta og brukt til bryggjing av dei mest lokale ølsortane. I staden for å etterlikne andre øl, let Lom bryggeri dei smakane og den aromaen som finst i eigne lokale råvarer prege ølet.  Meir om Lom bryggeri på lomb.no

English: Lom bryggeri started to brew in own brewery at Grjotheim autumn 2016. After starting up the local food store Smak i Lom in 2014, Olav and Ola discovered great interest in small-scale beer and decided to start brewing themselves. Olav had worked with sale in sports industry for a long time and Ola worked in advertising and also brewed in own cellar for many years. A German with brewing education, who happened to live in Lom at that time, was hired as brewer. 

The brewer at the time, Jens Nieman, wanted «clean»ingredients and established contact with small suppliers of malt, hops and yeast from Germany. Olav and Ola had envisioned brewing top-fermented trend beer, such as most of the beer at Smak i Lom. Jens prefered lager beer! Lom bryggeri has maintained collaboration with the suppliers in Germany, but started day one to add a local touch to the different types of beer in the form of language, profile and ingredients. Self-picked berries and herbs are used as flavourings, an ancient hop strain is cultivated and used as aroma. And local barley is malted and used to brew the most local types of beer. Instead of imitating other beers, Lom brewery let the flavors and aroma  in local ingredients characterize the beer. More about Lom brewery at lomb.no

Brulandselva

Brulandselva eit uvanleg bryggeri. Primus motor er Roger Bruland, som har brygga saman med tradisjonsbryggar Terje Raftevold frå Hornindal. All øl er gjæra med Terjes kveik, og hovedøla er lagt så nær opptil hans opprinnelege oppskrift som mogelig når ølet bryggast på De Proef. Meir om Brulandselva

Dette er virkelig øl frå ein bryggar som ikkje eingong målte sin eigen mesketemperatur, overført til eit av verdas mest vitenskapelege nøyaktige bryggeri. Meri om Brulandselva på

English: Brulandselva brewery is an unusual brewery. The main person behind it is Roger Bruland, who has brewed kornøl together with Terje Raftevold from Hornindal. All their beers are fermented with Terje’s kveik, and the main beers are brewed as near as possible to Terje’s original recipe for beers brewed at De Proef Brouweri.

This really is beer from a farmhouse brewer who didn’t even measure the mash temperature, transferred to one of the world’s most scientifically careful breweries. More about Brulandselva