I det samme lokalet på Grünerløkka som Ringnes brygget for første gang i 1877 ligger nå Ringnes Brygghus. En bryggeripub der alle er velkomne, enten om man bare vil ta en halvliter med noen venner, eller være med på en ølsmaking.
I tro Ringnes-ånd brygges ølene etter vitenskapelig nysgjerrighet med både over- og undergjær, men også kveik! Som lidenskapelige hjemmebryggere har bryggerne Øyvind Langgård og Lars Folven samlet på kveik i flere år før de begynte ved Ringnes Brygghus. Ved hjelp av sine venner ved Carlsberg Research Laboratory i København har de fått kartlagt egenskapene til favorittkveiken og begynt å bruke den ved Ringnes Brygghus.
English: The same spot at Grünerløkka where Ringnes brewed their first beer in 1877 is now home to Ringnes Brygghus. With both a microbrewery and pub is Ringnes Brygghus the place to meet regardless of experience and knowledge of beer.
In the spirit of the founding fathers of Ringnes the beer is brewed with a scientific curiosity with both top- and bottom fermenting yeasts, and with kveik! As passionate homebrewers through many years, the brewers of Ringnes Brygghus, Øyvind Langgård and Lars Folven, collected and used kveik. With the help of their friends at Carlsberg Research Laboratory the kveiks have explored scientifically and some of the properties of their favorite kveik has been mapped and the kveik is now used at Ringnes Brygghus.
The beers:
- ØYA ’99 5,1 % – Norwegian pale ale with malt from Bonsak, hops from US and Germany, and a fruity strain from #23 Otterdal. Pale, refreshing, triple dry-hopped.
- Dr. Sopp 7,0 % – “Saison” with a phenolic strain from #23 Otterdal. Spicy, refreshing, versatile with food, slightly fruity.