Geir Thomas Risåsen er konservator ved Norsk Folkemuseum. Han har jobbet med kulturminnevern i flere tiår og utgitt en rekke bøker.
Han kommer til festivalen for å holde et foredrag om hvorfor kornølet har vært så viktig i Norge.
Gudedrikk og hverdagsdrikk – det norske kornølet.
Nordmenn har drukket øl i mer enn tre tusen år, helt siden vi begynte å dyrke korn her i landet. Vi har drukket det både til fest og hverdag. Opprinnelig ble øl sett på som en hellig drikk. Dermed ble det å drikke øl i førkristen tid et viktig element i utøvelsen av religiøse ritualer. Vår eldste juletradisjon er derfor å drikke øl. Øl til jul var så viktig at i middelalderens Norge ble det lovfestet at både husbonde og husfrue var pliktig å brygge nok øl så det holdt julefeiringen ut og å signe det i Jesu og jomfru Marias navn. Derfor var alle pliktig å ha egen humlegård av hensyn til ølbryggingen. Middelalderens gilder, både i by og bygd, overtok rollen som de førkristne fester hadde hatt. Øl forble vår viktigste drikk helt opp i nyere tid, godtøl til høytid og fest, tyntøl til hverdags enten det var til voksne eller barn.